Barrering

Hur långt är vi villiga att gå för att bli bäst på tävlingsbanorna? Det finns många fula knep för att få hästarna att hoppa högre, och det kallas barrering.

Hur långt är vi villiga att gå för att bli bäst på tävlingsbanorna? Det finns många fula knep för att få hästarna att hoppa högre, och det kallas barrering.

Journalisten Elisabeth Bäck är en person som haft stor betydelse för ridsportens utveckling. Under åttio- och nittiotalet avslöjade och ifrågasatte hon elitens otillåtna medel och träningsmetoder. Hon samarbetade med de svenska veterinärerna och drev starkt frågan att hästar som tävlar ska vara friska. Förr var det till expempel tillåtet att tävla hästar som blivit behandlade med fenylbutazon, ett antiinflammatoriskt medel som också fungerar som smärtlindring, och inte heller var det förbjudet med barrering.

 

Barrering
Att lägga grus i benskydden är en klassik barreringsmetod.

Då kan det se ut såhär.

Barrering - vad är det?
Barrering innebär att man med mer eller mindre smärtsamma metoder får hästen att lyfta bättre på benen. Det kan till expempel vara att man använder grus eller nubbar i benskydden som gör ont då hästen slår i bommar. TR skriver såhär: "Med barrering menas att ryttaren och/eller medhjälpare med aktiv handling med eller utan tekniska hjälpmedel kan antas åstadkomma fysisk smärta hos hästen i samband med hoppning i syfte att tvinga hästen att hoppa högre eller försiktigare.".

Under Europafinalen i hoppning 1989 upptäckte Elisabeth Bäck att det såldes hemmagjorda senskydd med nubb i. 1990 blev hon ombedd av en tysk tidning att komma och hälsa på dem i Hamburg, då det hennes skriverier uppmärksammats. Tidningen hade kommit över en film på Paul Schockemöhle där han barrerade sina hästar, och filmen publicerades i samband med VM:et samma år. Plötsligt var det det hetaste samtalsämnet.

Smärtan kan tillfogas genom en aktiv eller passiv handling av ryttaren och tränaren till exempel genom att:

  • ha spik eller nubb i hästens benskydd så att om den slår i hindret gör det ont.
  • slå med en pinne på benen under språnget.
  • sätta på för tunga benskydd.
  • ge kemisk barrering när man stryker på diverse substanser som gör att huden på hästens ben blir mycket känslig för beröring till exempel genom att gnugga på bensin med en stålborste.
  • ge elektrisk barrering som ger stötar på hästens ben.

Kan användas för att "bränna benen" 
"Equiblock används för att bränna benen och det är vida utbrett sedan flera år tillbaka",
Att "bränna benen" innebär att ett retande preparat, till exempel Equi-Block, stryks på framsidan av hästens (ofta rakade) ben för att benen ska bli extremt känsliga. Detta klassas som kemisk barrering och döms som dopning, inte "bara" som otillåten medicinering.

 
                                                                                                                                                          Modern barrering

"En normal ryttare kan inte ana med vilka medel man vill få hästar att hoppa hus" berättade två hästskötare i internationella hoppstall för tidningen Reiters Revue. "Det är brukligt att man sätter på hästarna el-benskydd, där man sedan via fjärrkontroll utlöser en stöt vid avsprånget, för att hästarna ska trycka ifrån och lyfta ordentligt på benen". Metoden sägs vara populär då den ger omedelbar effekt, utan fysiska skador eller substanser som går att spåra vid dopingkontroller. Det skall även finnas el-sporrar, som dock används mest inom dressyren.

Hur långt är vi människor egentligen villiga att gå för rosetterna.

källa: Hippson.se

 

Kommentarer:

1 Gurkan:

Hemskt..

2 Lydia:

Usch för barrering! Hästens hälsa ska alltid gå först, hur mycket pengar det än är inblandat.

3 Nicole:

Bra inlägg, jag jobbar uppe på denna nivån, och jag kan glatt meddela att i just vårat stall förekommer inget sånt här, vår chef (72 år gammal) är till och med strongt emot att betsla upp en häst :p men tyvärr i Pauls schockemöhles stall förekommer allt det du nämnt ovan (ja fortfarande) och massor av andra hemskheter. Tex avlivning av helt friska hästar för se inte kommer orka/kunna prestera mer än 120 hoppning.... Flera st i veckan avlivas pga detta... Hur jag vet detta kanske du undrar, vår bästa vän jobbade hos Paul hela förra året, + att vi själv varit där och hälsat på... Kan även tillägga att detta är inget som Paul sopar under mattan heller..... Förfärligt :(

4 evelina:

blir riktigt arg! hur kan man ha mage till att göra så? fyfan...

http://www.nattstad.se/ackmark/vilka-bett-ar-bast-16121587
* Hade vart kul och veta vilka bett ni tycker är bäst och varför ni tycker det :)

5 Lina:

Usch, bra du tar upp det, är inte alls okej eller roligt när sådant görs.
varför ska man tvinga en häst med smärta?
Blir så arg när man vet att sådant här faktiskt förekommer!

Angående bilden du lagt ut där hästen är vit på sina ben efter att ha haft sten i sina benskydd.
Sådär kan faktiskt en hästs ben se ut om den haft sår på benen, haft svamp eller liknande också.
Bara så folk inte tror att alla hästar som har vita fläckar på benen är barrerade!
Talar av egen erfarenhet eftersom min häst haft svamp på sina ben och har vita utväxter sen dess.

Kommentera här: